Szukaj na blogu

niedziela, 10 marca 2013

KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:


  • 7-8 cienkich paróweczek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 
  •  koncentrat pomidorowy
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka, 


Wykonanie:

Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień, gotujemy ok 10-5 minut,dodajemy wyciśnięty czosnek. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do garnka z fasolką i pomidorami, doprawiamy przecierem oraz  przyprawami wg uznania.
Serwujemy najlepiej ze świeżym chlebem.

Szybciutka i tania przekąska na kolację lub jak kto woli danie obiadowe :) ze względu na przewagę kiełbaski nad fasolą - nazwane przeze mnie : kiełbasą z czerwoną fasolką, a nie fasolką po bretońsku.




KRUSZAWIEC

Kruszawiec, skubaniec, pleśniak... w różnych miejscach, różnie nazywany, "chodził" za mną już długi czas.
 Mimo, że ciasto bardzo smaczne, to trochę przeze mnie zapomniane. Dzień Kobiet był dobrym pretekstem na odświeżenie przepisu. 
Szkoda tylko, że nie miałam własnej roboty czarnej porzeczki (takiej ze słoika zasypanej tylko cukrem) albo agrestu i użyłam porzeczki z kompotu. 
Jednak to nie to samo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca zdecydowanie pasuje kwaśny owoc, który przełamuje słodycz ciasta. 
Mimo tego ciasto wyszło kruchutkie, piana bezowa chrupiąca i na jakiś czas zaspokoiło mój smak 🍰




Składniki:
  • 250g margaryny
  • 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony)
  • 1 łyżka kakao
  •  dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

Wykonanie:


Żółtka oddzielić od białek.
Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
Na cieście rozsmarować dżem lub powidła. Na dżem wyłożyć owoc.
Ciasto kakaowe zetrzeć na wyłożone owoce (lub pokruszyć na kawałki).
Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
Smacznego .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF