- 7-8 cienkich paróweczek
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- koncentrat pomidorowy
- 1 ząbek czosnku
- papryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka,
Wykonanie:
Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień, gotujemy ok 10-5 minut,dodajemy wyciśnięty czosnek. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do garnka z fasolką i pomidorami, doprawiamy przecierem oraz przyprawami wg uznania.
Serwujemy najlepiej ze świeżym chlebem.
Szybciutka i tania przekąska na kolację lub jak kto woli danie obiadowe :) ze względu na przewagę kiełbaski nad fasolą - nazwane przeze mnie : kiełbasą z czerwoną fasolką, a nie fasolką po bretońsku.