Szukaj na blogu

poniedziałek, 12 września 2016

SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Te soczyste roladki z bardzo fajnym nadzieniem są alternatywą dla naszego rodzimego, i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka panierowanego w bułce. 
Przygotowuję je dość często zmieniając tylko farsz. 
Na blogu znajdziecie roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułamiduszone roladki ze schabu z białą kiełbasąrolady ze schabu a'la zrazy, a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami.
 Baaardzo nam smakowało 😊❤ 



Składniki:
  • 800g schabu bez kości
  • 3 plastry żółtego sera
  • 3 plastry szynki
  • 80 g suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • 2 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mąka
  • olej
  • dowolny bulion 

Wykonanie: 


Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając, aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony. Na każdy plaster nakładamy trochę pokrojonych, suszonych pomidorów, pokrojonego sera i pokrojonej szynki. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy, i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone przekładamy je do garnka, a na olej po ich smażeniu wrzucamy posiekane cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Całość smażymy chwilę do zrumienienia, a następnie dorzucamy suszone grzyby i wlewamy  szklankę bulionu (ew. podlewamy gorącą wodą). Zagotowujemy, po czym całą zawartość patelni wlewamy do garnka z roladami. Jeśli płynu jest mało, uzupełniamy go  tak, aby rolady były przykryte. Garnek  przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF