- 4 średnie jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 300 g szpinaku (u mnie mrożony)
- 2/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego czosnku
- 2 x 150 g serka śmietankowego, u mnie chrzanowego
- 200-300 g wędzonego łososia w plastrach
- posiekany koperek
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy. Dużą blachę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka smarujemy papier olejem, co pozwoli nam po upieczeniu bez problemu zdjąć papier z ciasta. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostrożnie ściągamy biszkopt szpinakowy z blaszki, przewracamy na drugą stronę i jak lekko przestygnie zdejmujemy papier. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie smarujemy go serkiem śmietankowym, a na serek rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy jak roladę, i zawijamy dokładnie w folię spożywczą.
Po wyjęciu kroimy w plastry.