Pyszny zamiennik naszego tradycyjnego polskiego schaboszczaka ...
I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ...
Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...
Polecam gorąco! 😍
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 1 duża cebula
- 10 dkg pieczarek
- 1 czerwona papryka
- ząbek czosnku
- mąka do obtoczenia
Na sos:
- puszka pomidorów w sosie własnym
- szklanka bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka
- natka pietruszki
Wykonanie:
Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka i drobno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po chwili dorzucamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy całość 5 minut.
Sos: bulion mieszamy ze zblendowanymi pomidorami i bazylią. Zalewamy nim wszystkie składniki na patelni i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy obficie natką pietruszki. Smacznego!
Podajemy z niezwykle zdrową kaszą jaglaną.