Aromatyczne, pikantne, lekko słodko-kwaśne od chrupiących ogórków konserwowych, i z dodatkiem pysznych, małych mięsnych kuleczek.
Takie jest to leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego pieczywa smakuje idealnie.
Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Składniki: (na duży garnek)
- 6 sporych cebul
- 400g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- koncentrat pomidorowy (do smaku)
- olej
Na klopsiki:
- 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszki manny
- sól
- pieprz
- majeranek
- bułka tarta do panierowania
Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony.
Przygotowanie lecza:
Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy całość do momentu, kiedy cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki oraz ogórki konserwowe pokrojone w paseczki. Mieszamy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z pieczywem.