Cytrynowy sernik na zimno ze śmietanki i mascarpone to kwintesencja lekkiego deseru — orzeźwiający, kremowy i delikatny jak chmurka. Idealny na dni, gdy nie mamy ochoty włączać piekarnika, a marzy nam się coś słodkiego do popołudniowej kawy. Połączenie śmietanki i mascarpone sprawia, że masa jest niezwykle aksamitna, a dodatek soku i skórki z cytryny nadaje jej świeżości i lekkości, której nie sposób się oprzeć.
Uwielbiam cytrynowe smaki, a Ty? 😍👌
Składniki: (duża porcja - na tortownicę 26-28 cm, lub tak jak u mnie rant o średnicy 24 cm, przez co deser wyszedł wysoki)
- 750 g serka mascarpone
- 750 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
- 6 łyżek cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta 1 1 sparzonej cytryny
- 5 galaretek cytrynowych (70-75 g)
- 900 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
Galaretki zalej gorącą wodą. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia i lekkiego ściągnięcia się.
Do misy miksera wlej śmietankę. Ubijaj na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Mascarpone wymieszaj z sokiem, i skórką z cytryny. Do ubitej śmietany przełóż na 3 razy mascarpone, ubijając masę na niskich obrotach miksera. Kiedy wszystko się połączy wlej galaretki. Wymieszaj lub ubij do połączenia składników. Ja do mojej cytrynowej masy dodałam także trochę czekoladowej posypki.
Masę wylewamy do tortownicy zabezpieczonej na spodzie papierem do pieczenia lub na ciasteczkowy spód, jeśli taki robiliśmy. Wstawiamy do lodówki. Kiedy masa zastygnie dekorujemy dowolnie. Ja na górę wylałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu wody +2 łyżki śmiatanki. Możemy także pominąć galaretkę i posypać wierzch np startą czekoladą.








