Szukaj na blogu

czwartek, 3 marca 2022

PYSZNY SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Sernik z czarną porzeczką 😍 Bo czarną porzeczkę uwielbiam w każdym gatunku ciasta! Uważam, że nadaje ona pysznego aromatu i szczypty kwasowości, którą uwielbiam (nie lubię słodkich ... przesłodzonych ciast 😠). W tym cieście smakuje mi wszystko! W pierwszej chwili może wydawać się ono praco i czasochłonne, ale ja np kruche ciasto (do każdego placka) przygotowuję sobie zawsze poprzedniego dnia, co zdecydowanie skraca mi czas przygotowania danego ciasta. I tak też było w tym przypadku. A jeśli mamy kruche ciasto w lodówce, to reszta stanowi dosłownie moment 😉 
Ja piekłam ten sernik w dużej blaszce, jeśli chcecie upiec go np w mniejszej tortownicy, to zmniejszcie proporcjonalnie składniki. Oczywiście ten sernik nie musi być pieczony z czarną porzeczką, a z każdym ulubionym/lub dostępnym owocem. Pysznie wyjdzie także i z wiśniami czy brzoskwiniami. 
Możemy równie dobrze pominąć owoce. 
Nadmienię  jeszcze, że ciasto nie jest mocno słodkie, dużym łasuchom polecę polukrować je lub polać polewą. 



Składniki na ciasto: (u mnie foremka 24cm x 36cm)
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka (białka odkładamy)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:  3 łyżeczki kakao

Z podanych na ciasto składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na 3 części, do jednej dodać kakao. Z ciasta uformowac 3 kule, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1h. Ja często przygotowuję ciasto wieczorem, a rano wykańczam i piekę. Tak więc nie ma znaczenia, ile nasze ciasto będzie w lodówce. 

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka (białka odkładamy)
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe o wadze ok 40g bez cukru
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka , twaróg i budynie. Miksujemy do połączenia składników.

Pianka:
  • białka od ciasta i masy serowej ( razem 7szt)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 dowolny kisiel (u mnie wiśniowy)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i delikatnie mieszamy do połączenia.

Dodatkowo
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego)
  • ok 300 g czarnej porzeczki (u mnie opakowanie mrożonej czarnej porzeczki)

Wykonanie ciasta:


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy jedną część jasnego ciasta. Lekko dociskamy je dłonią. Na nie wykładamy dżem z czarnej porzeczki, oraz owoce, a na niego ścieramy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy masę serową, a na nią ubitą piankę. Na piankę ścieramy druga część jasnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 60 minut. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF