Sernik z czarną porzeczką 😍 Bo czarną porzeczkę uwielbiam w każdym gatunku ciasta! Uważam, że nadaje ona pysznego aromatu i szczypty kwasowości, którą uwielbiam (nie lubię słodkich ... przesłodzonych ciast 😠). W tym cieście smakuje mi wszystko! W pierwszej chwili może wydawać się ono praco i czasochłonne, ale ja np kruche ciasto (do każdego placka) przygotowuję sobie zawsze poprzedniego dnia, co zdecydowanie skraca mi czas przygotowania danego ciasta. I tak też było w tym przypadku. A jeśli mamy kruche ciasto w lodówce, to reszta stanowi dosłownie moment 😉
Ja piekłam ten sernik w dużej blaszce, jeśli chcecie upiec go np w mniejszej tortownicy, to zmniejszcie proporcjonalnie składniki. Oczywiście ten sernik nie musi być pieczony z czarną porzeczką, a z każdym ulubionym/lub dostępnym owocem. Pysznie wyjdzie także i z wiśniami czy brzoskwiniami.
Możemy równie dobrze pominąć owoce.
Nadmienię jeszcze, że ciasto nie jest mocno słodkie, dużym łasuchom polecę polukrować je lub polać polewą.
Składniki na ciasto: (u mnie foremka 24cm x 36cm)
- 4 szkl mąki pszennej
- 300 g masła
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3 żółtka (białka odkładamy)
- 2 łyżki śmietany 18%
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: 3 łyżeczki kakao
Z podanych na ciasto składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na 3 części, do jednej dodać kakao. Z ciasta uformowac 3 kule, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1h. Ja często przygotowuję ciasto wieczorem, a rano wykańczam i piekę. Tak więc nie ma znaczenia, ile nasze ciasto będzie w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 4 żółtka (białka odkładamy)
- 3/4 szkl cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe o wadze ok 40g bez cukru
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka , twaróg i budynie. Miksujemy do połączenia składników.
Pianka:
- białka od ciasta i masy serowej ( razem 7szt)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 dowolny kisiel (u mnie wiśniowy)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i delikatnie mieszamy do połączenia.
Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego)
- ok 300 g czarnej porzeczki (u mnie opakowanie mrożonej czarnej porzeczki)
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy jedną część jasnego ciasta. Lekko dociskamy je dłonią. Na nie wykładamy dżem z czarnej porzeczki, oraz owoce, a na niego ścieramy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy masę serową, a na nią ubitą piankę. Na piankę ścieramy druga część jasnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 60 minut.