Placek po zbójnicku to pyszne i sycące danie (z typu jesienno-zimowych). Zestawienie ulubionych chyba przez wszystkich placków ziemniaczanych z warzywno-paprykowym sosem genialnie się komponuje.
Oczywiście do gulaszu możemy użyć dowolnych składników i przypraw - tu rządzi całkowicie swoboda i nie stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :))
Ma on nam po prostu smakować :)
Składniki na gulasz :
- 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka
- 1 cebula,
- 2 ogórki konserwowe,
- kilka pieczarek,
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę .
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z ogórkami. Paprykę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i
obtaczamy w mące. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy dość mocno z każdej strony. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmażonego mięsa.
Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Podlewamy całość bulionem i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody.
Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie TUTAJ