Szukaj na blogu

niedziela, 17 maja 2015

ZUPA WIŚNIOWA Z FRANCUSKIMI KLUSECZKAMI

Zupa z wiśni zawsze kojarzy mi się z latem ... i słońcem :) 
Gotowałam ją zawsze, kiedy miałam dostęp do świeżych wiśni, bo z takich jest najlepsza. Ponieważ taka owocowa zupa "chodziła" za mną już jakiś czas postanowiłam ugotować ją sobie z wiśni drążonych ze słoika. 
Delikatna, wręcz aksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek w pełni zaspokoiła mój apetyt :)))




Składniki:

  • słoik wiśni drążonych (750ml)
  • 1 kisiel wiśniowy 
  • cukier do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Wykonanie: 


Wiśnie przelewamy do garnka, uzupełniamy wodą na tyle, ile chcemy uzyskać zupy. Dodajemy cukier (do smaku), kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu, który nada zupie przyjemny aromat. W miseczce rozrabiamy w małej ilości wody 1 kisiel wiśniowy. Wlewamy na wrzątek.  Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem lub kluseczkami.
 Taka zupę super smakuje zarówno na ciepło jak i latem jako chłodnik na zimno.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF