Składniki:
- 40 dkg mąki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 dkg drożdży
- 250 g "Kasi" lub innej margaryny do pieczenia
- 2 łyzki cukru
- 1 mały cukier waniliowy (do posypania ciastek)
- 2 żółtka
- 3 łyżki wody
- tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
Kruszonka: przepis tutaj
Wykonanie:
Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody. Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy kostkę czekolady. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Każde ciastko posypujemy kruszonką i cukrem waniliowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st.