Szukaj na blogu

piątek, 19 marca 2021

DELIKATNY SERNIK Z DODATKIEM UGOTOWANEGO BUDYNIU

Od momentu, kiedy przeczytałam przepis na ten sernik u Ani, wiedziałam , że przyjdzie na niego czas i w mojej kuchni 😍 Bardzo apetyczne zdjęcia, proste wykonanie i ten dodatek ugotowanego wcześniej budyniu zachęciły mnie bardzo. Czekałam tylko na trochę więcej wolnego czasu, aby go przygotować. Sernik jest delikatny, kremowy i nie mocno słodki. Jeśli więc jesteście łasuchami posypcie go cukrem pudrem, polejcie lukrem czy zwyczajnie zwiększcie ilość cukru. Ja tego nie zrobiłam, bo lubię delikatnie słodkie ciasta, więc dlas mnie balans słodyczy jest tutaj w punkt. Dodałam jedynie (w stosunku do oryginału) 1 cukier waniliowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Sernik możemy upiec z dowolnymi owocami. Polecam gorąco przepis! 



Składniki na ciasto kakaowe: (u mnie foremka 25cmx36cm)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę serową:
  • ugotowany budyń (600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 kg mielonego białego sera
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
dowolne owoce, u mnie brzoskwinie z puszki

Wykonanie:


Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i chłodzić 1h w lodówce lub 30 minut w zamrażarce. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego i wystudzonego wcześniej budyniu. Na koniec dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny.  Dokładnie wymieszać.
2/3 kruchego ciasta wyłożyć na spód blaszki wylać na to masę serową. Na wierzch ułożyć owoce, a na owoce zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Całość piec w 180st.C przez godzinę.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF