Bigos z młodej kapusty przygotowuję zazwyczaj kilka razy w sezonie, zmieniając tylko dodane do niego składniki bądź przyprawy.
Dla mnie jest on ukoronowaniem kapuścianego sezonu, bo już nigdy później kapusta nie smakuje tak, jak o tej porze roku 😍
Przygotowuje się go bardzo szybko, ale jaki efekt!
Mmmm ... palce lizać!
Na blogu także: bigos z młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2.
Na blogu także: bigos z młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2.
Składniki:
- 1 młoda kapusta średniej wielkości
- 2 laski chudej kiełbasy
- 2 młode marchewki
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- olej do podsmażenia kiełbasy
- koperek
- łyżka koncentratu pomidorowego
Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Całość chwilę podsmażamy, a następnie przekładamy do kapusty, dodajemy pomidory w sosie własnym, koncentart i dusimy całość ok 10 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ewentualnie paprykę słodką lub ostrą. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.