Najpyszniejsza wiosenna zupka ... delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem, ... i domem rodzinnym 😍
Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon.
Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ...
I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- biała część pora
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 mała główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- pasek chudego boczku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła
Wykonanie:
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem.