Szukaj na blogu

sobota, 2 sierpnia 2025

CZEKOLADOWE CIASTO Z MORELAMI I MORELOWĄ ŻELKĄ

Powiedzieć, że to ciasto jest dobre, to tak jakby ... nic nie powiedzieć 😉😍 
Idealny balans smaku: czekoladowe ciasto, morelowa żelka i polewa z mlecznej czekolady dla przełamania smaku 👌
Proste (jak większość moich ciast) łatwe i bardzo smaczne. U mnie na górze dodatkowo kilka moreli. Ciasto możemy dowolnie modyfikować, wykorzystać do niego inne dostępne owoce czy przełożyć powidłami. W końcu to tylko zwykłe murzynkowe ciacho. Ale pokuście się o przełożenie go taką owocową żelką (do jej wykonania fajnie sprawdzają się też brzoskwinie z puszki), bo bardzo podnosi ona smak ciasta. 



Składniki:( u mnie foremka 24 cm x 24 cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej
  • 280 g mąki pszennej 
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 220 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyczeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 6-7 moreli pokrojonych na ćwiartki 
Morelowa żelka:
  • ok 700-800 g moreli
  • ok 100-120 g cukru (ilość zależy od stopnia słodkości owoców)
  • 25 g żelatyny
Z moreli wyjmujemy pestki, kroimy je na mniejsze kawałki.  Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy owoce się rozpadną. Następnie blendujemy je na gładki mus. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Napęczniałą dodajemy do gorącego musu i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do wystygnięcia i lekkiego ściągnięcia się. 

Wykonanie ciasta: 


Do jednej miseczki przesiewamy składniki: mąkę, proszek i sodę, kakao. W drugiej umieszczamy składniki mokre: maślankę lub kefir, olej i aromat. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puch. Ubite, dodajemy do miseczki z mokrymi składnikami, mieszamy, po czym partiami dodajemy do masy suche składniki. Mieszamy je przy użyciu trzepaczki do połączenia się.  Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, na wierzch układamy ćwiartki moreli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.
Wystudzone ciasto przecinamy na 2 części. Górę zdejmujemy, a na spód wykładamy lekko tężejącą już morelową żelkę. Na nią układamy górę ciasta. Wstawiamy do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe. Możemy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą. 

U mnie polewa zrobiona z :

80 ml ciepłej śmietanki 30%, w której rozpuszczamy 100 g połamanej czekolady mlecznej.
Powstałą czekoladową polewą polewamy ciasto. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF