Bardzo lubię gotowane pulpety, bo zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone.
Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki oraz fajny kawałek chudej szynki.
Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe 💗
Będę wracać do niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki!
Składniki:
- 600 g szynki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- garść żółtej fasolki
- koperek
- 1 łyżka mąki
- śmietana 18%
- posiekany koperek
Wykonanie:
Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy masę. Jeśli nie lubimy bardzo "ścisłych" pulpetów do masy dodajemy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. W garnku zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Do gorącego sosu wkładamy pulpety. Całość posypujemy koperkiem.