Oprócz tego, że smaczny, to też niesamowicie zdrowy 😊 Bogaty w makro- i mikroelementy. Obniża poziom cholesterolu, wpływa korzystnie na nasz wzrok i jest doskonały na przeziębienie. I długo można wymieniać wszystkie korzyści dla naszego organizmu płynące ze spożywania borówek.
Jeśli tylko możecie nabyć ich większą ilość w okazyjnej cenie - gorąco polecam zrobić z niego właśnie taki pyszny sok. Dodany do herbaty smakuje wspaniale, szczególnie w zimne jesienno-zimowe dni ...
- borówka amerykańska
- miód lub cukier do smaku
- cytryny
Wykonanie:
Umyte owoce wkładamy do sokowirówki (wyciskarki). Jeśli owoce były kwaskowe, a lubimy sok bardziej słodki odrobinę dosładzamy do smaku. Sokiem zalewamy sparzone plasterki cytryny.
Ja pokusiłam się o przefiltrowanie części soku .... aby był bardziej klarowny. Jednak filtrowanie soku z takich "mięsistych" owoców jest baaardzo czasochłonne, więc nie polecam 😏
Z pływającymi cząstkami sok jest równie pyszny, jak ten pięknie klarowny.