Soczyste, delikatne i mega smaczne.
Kto raz spróbuje porzuci już na zawsze klasyczne kotlety schabowe, bo te z udźca kurczaka są o niebo smaczniejsze.
Ja kupuję udka już wytrybowane, ale jeśli nie macie takich w sklepie, gdzie robicie zakupy spróbujcie wytrybować sami.
Składniki:- udka z kurczaka (bez kości i skóry) - ilość zależy od tego, ile porcji, chcemy uzyskać
- sól
- pieprz
- tymianek
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- masło klarowane/smalec
- 2-3 jajka
- bułka tarta
Wykonanie:
Udka rozbijamy delikatnie tłuczkiem (przez folię najlepiej). Posypujemy ulubionymi przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy najlepiej na klarowanym maśle (lub smalcu), a z obu stron na złoty kolor.