Szybko, łatwo i smacznie.
Wszystkie składniki myk - na blaszkę i do piekarnika.
Robi się praktycznie samo, a my możemy w tym czasie np. oddać się ulubionej lekturze ...
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 4 torebki ryżu
- 4 szklanek wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka
Wykonanie:
Udka posypujemy solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 st przez około 1.5 h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy, aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy.