Szukaj na blogu

środa, 21 sierpnia 2013

SEROWE CIASTECZKA Z JABŁKAMI

Bardzo smaczne ciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu 😊 
Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment. 
Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe ❤ jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia!





Składniki:
  • 250 g twarogu
  • 250 g prawdziwego masła
  • 250 g mąki
  • kilka łyżek cukru pudru do posypania ciastek
  • 3-4 jabłka

Wykonanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna.




 Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem.





CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIORA I SELERA NACIOWEG0

Robiłam już kilka razy podejście, żeby zrobić sałatkę z surowego kalafiora, ale jakoś tak schodziło ... na niczym :-) Dziś w końcu się zebrałam i .... wyrzucam sobie, że tak późno! 
Sałatka jest rewelacyjna. Składniki dobrane idealnie. I ta chrupkość, którą uwielbiam dosłownie we wszystkim.... 
Początkowo zamierzałam zrobić ją tylko z jajkiem i szynką (+kalafior oczywiście), ale po spróbowaniu była dla mnie zbyt delikatna i czegoś mi brakowało.
 Dorzuciłam jeszcze aromatyczny seler naciowy i 2 drobno pokrojone ogórki konserwowe - dla wzbogacenia smaku. I to był strzał w 10! 
Składniki pasują idealnie, a sałatka na pewno zagości na moim menu już na stałe...




Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 3 jajka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 200g szynki (dowolnej)
  • 2 ogórki konserwowe
  • pieprz
  • szczypiorek
  • koperek
  • majonez

Wykonanie:

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy kroimy na drobną kostkę. jajka gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę. Szynkę  i ogórki konserwowe kroimy w paseczki.  Teraz pozostaje nam tylko wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem, podać pokrojony szczypiorek, zielony koperek i majonez. Wymieszać. Wstawić do lodówki na ok 2h.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF