Bardzo smaczne ciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu 😊
Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment.
Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe ❤ jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia!
- 250 g twarogu
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- kilka łyżek cukru pudru do posypania ciastek
- 3-4 jabłka
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna.
Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem.