Szybkie, proste i smaczne.
Klasyczne kawałki schabu z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie.
Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut.
Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć.
Danie wyjdzie równie smaczne.
Składniki:
- 600 g schabu
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- oliwa (olej)
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- tymianek
- koperek lub natka
Wykonanie:
Schab kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie w paseczki. Solimy, pieprzymy posypujemy tymiankiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie czyścimy kurki, siekamy cebulę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy z wszystkich stron paseczki schabu, dodajemy cebulę, mieszamy, dorzucamy łyżkę masła (najlepiej sklarowanego) i kurki. Całość dusimy ok 25 minut. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.