Jest sezon na rabarbar - to wiadomo, że chociaż raz muszę upiec tradycyjną drożdżówkę lub drożdżówki. Bo kwaśny rabarbar, maślana kruszonka i drożdżowe ciasto to duet idealny 😍👌
Składniki (na około 12 -13 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1/2 op cukru waniliowego
- 4 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Kruszonka: z tego przepisu
Ponadto:
kilka łodyg rabarbaru, pokrojonych drobno i posypanych odrobiną cukru waniliowego
1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów drożdżówek
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to przy użyciu miksera, będzie wygodniej. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem mniejszego niż nasz kubek naczynia wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy rabarbar. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180st.