Prosty przepis na wykorzystanie ulubionej przez wszystkich piersi z kurczaka.
Soczyste kawałki mięsa, z aromatycznym, gęstym sosem stworzyły pyszną potrawę.
Spora ilość cebuli fajnie zagęściła sos, a pieczarki, kiszony ogórek i nuta czosnku nadały potrawie ciekawy smak.
Polecam gorąco!
- 700g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 200g pieczarek
- 2-3 małe ogórki kiszone
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów w sosie własnym
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- bazylia
- ostra papryka
- oregano
Piersi kroimy dowolnie, moje pokrojone zostały w dość duże kawałki. Wkładamy je do miseczki i posypujemy solą, pieprzem, papryką, bazylią, posiekanym drobno czosnkiem i szczyptą oregano. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach. Miseczkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Pomidory blendujemy. Przelewamy do duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki.
Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką.