O niebo smaczniejsze od tych sklepowych 😊
Kruche, chrupiące ... super smakują jako przekąska do piwa,
albo i bez piwa - do pochrupania podczas
wieczornego seansu filmowego 😉
- 120 g mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 1 jajko dodatkowo - do posmarowania paluchów
- 50 g miękkiego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie masło, sól, i wyrobić lekkie ciasto. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać paski szer. ok 1 cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą (i czym tylko lubimy: sezamem ,kminkiem, makiem, czarnuszką) i piec w temp.170st ok 15 min, do zrumienienia.
I zdjęcie ze stycznia 2022 r.