Do bólu prosta i bardzo smaczna zapiekanka rodem z kuchni angielskiej ... 😊
W oryginale przyrządzana z mielonej wołowiny (u mnie z mięsa mielonego mieszanego), warzyw i warstwy puszystego puree ziemniaczanego .
Danie syte i pożywne.
Z powodzeniem możemy podać ją jako danie obiadowe.
Warstwa mięsna:
- 0,7 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, bazylia
- 200 g groszku konserwowego
- 1 ząbek czosnku
- odrobina wody lub bulionu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez około 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu i smażymy całość ciągle mieszając ok. 15 minut.
Warstwa ziemniaczana:
- 700 g ziemniaków
- 5 dkg masła
- 100 ml mleka
- 50 g sera żółtego drobno startego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masę mięsną. Na mięso wykładamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki".
Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 minut. naczynia nie przykrywamy, aby ziemniaczki ładnie się przyrumieniły :)