Pyszne, kruche paszteciki są fajnym (i smacznym 😉) pomysłem na prostą przekąskę np na spotkanie ze znajomymi czy ciepłą kolację. Paszteciki są smaczne zarówno ciepłe jak i na zimno. Oczywiście farsz można dowolnie modyfikować: możemy upiec je z z farszem z podsmażonego kurczaka i warzyw, szpinaku i sera czy kapusty kiszonej i grzybów. Bo do środka takich pasztecików możemy włożyć do nam tylko wyobraźnia podpowiada.
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 2 jajka
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki masło, rozkłócone jajka oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 minut (ja przygotowuję sobie ciasto zazwyczaj poprzedniego dnia wieczorem, a paszteciki wykonuję następnego dnia).
Na farsz:
- 300 g boczniaków (mogą być pieczarki)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- olej
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy oraz pokrojone grzyby. Smażymy całość chwilę. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygnie, dodajemy do niego starty żółty ser i mieszamy całość.
Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko do posmarowania pasztecików
czarnuszka lub sezam do posypania pasztecików
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy. Literatką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Sklejamy dokładnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st i pieczemy około 15-18 minut.