Szukaj na blogu

sobota, 22 czerwca 2013

FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM

Frykadelki to trochę inna odmiana standardowych mielonych. 
To takie zrazy tylko, że z mięsa mielonego. 
W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki 😊
Dziś u mnie wersja z pysznym, pieczarkowym sosem

Składniki:

    Wykonanie:

    Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry.  Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek i trochę pokrojonej w kostkę cebulki. Zawijamy ciasno w rulon, który lekko spłaszczamy. Ruloniki obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz, na oleju po frykadelkach podsmażamy  1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. Na sos pieczarkowy wykładamy  frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego!






    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj

    Print Friendly and PDF