Jeśli marzysz o słodkiej przekąsce, która dosłownie rozpływa się w ustach, te pysznie kruche truskawkowe ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę. To połączenie maślanej, delikatnej struktury z owocowym akcentem truskawek i budyniowym aromatem jest strzałem w przysłowiową 10-tkę! Pierwszy raz piekłam ciastka o takim aromacie i smaku. Zazwyczaj piekę waniliowe lub kakaowe ale, że kupiłam kiedyś truskawkowy aromat - postanowiłam wykorzystać go i upiec ciastka właśnie o tym smaku. Ciastka są pysznie maślane, dosłownie rozsypują się, i długo zachowują swoje walory smakowe. Jedynym problemem było wyciskanie ciasta przy użyciu worka cukierniczego, bo masa jest gęsta, i nie mogłam uzyskać idealnych kształtów 😉
Ale co tam kształt, smak się liczy prawda? 😍
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 budyń truskawkowy z cukrem
- aromat truskawkowy
- barwnik spożywczy różowy
Miękkie masło ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, do momentu uzyskanie jasnej masy. Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy, aromat oraz 1-2 krople barwnika. Ucieramy całość chwilę, do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (lub z obciętym rogiem) i wyciskamy kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 st około 15 minut.
Ciastka są bardzo kruche, więc zdejmujemy je z blachy jak lekko przestygną i zrobią się trochę twardsze.
.jpg)



