Szukaj na blogu

czwartek, 4 grudnia 2025

PYSZNIE KRUCHE BUDYNIOWO - TRUSKAWKOWE CIASTECZKA

Jeśli marzysz o słodkiej przekąsce, która dosłownie rozpływa się w ustach, te pysznie kruche truskawkowe ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę. To połączenie maślanej, delikatnej struktury z owocowym akcentem truskawek i budyniowym aromatem jest strzałem w przysłowiową 10-tkę! Pierwszy raz piekłam ciastka o takim aromacie i smaku. Zazwyczaj piekę waniliowe lub kakaowe ale, że kupiłam kiedyś truskawkowy aromat - postanowiłam wykorzystać go i upiec  ciastka właśnie o tym smaku. Ciastka są pysznie maślane, dosłownie rozsypują się, i długo zachowują swoje walory smakowe. Jedynym problemem było wyciskanie ciasta przy użyciu worka cukierniczego, bo masa jest gęsta, i nie mogłam uzyskać idealnych kształtów 😉 
Ale co tam kształt, smak się liczy prawda? 😍


Składniki: (mała porcja na 14-15 ciastek średniej wielkości)
Wykonanie:


Miękkie masło ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, do momentu uzyskanie jasnej masy. Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy, aromat oraz 1-2 krople barwnika. Ucieramy całość chwilę, do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (lub z obciętym rogiem) i wyciskamy kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 st około 15 minut.
Ciastka są bardzo kruche, więc zdejmujemy je z blachy jak lekko przestygną i zrobią się trochę twardsze. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF