Szukaj na blogu

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

MARCHEWKA ZASMAŻANA

Marchewka na ciepło to szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu

Potrzebujemy:

  • 5 marchewek
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól
  • cukier (do smaku)
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżeczka mąki

Wykonanie:

Marchewke gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu, wyjmujemy ją z garnka, studzimy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy z powrotem do garnka. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli marchewkę z groszkiem, jednak u mnie bardziej preferowana jest sama marchewka.



PSTRĄG Z PATELNI

Składniki:
  • 2 pstrągi,
  • ząbek czosnku,
  • sklarowane masło do smażenia, 
  • koperek
  • cebulka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Przygotowanie:

Pstrągi należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zarówno z wierzchu, jak i w środku posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Czosnek, koperek, majeranek, cebulkę należy posiekać i wymieszać. Tą smakowitą mieszanką należy wypełnić pstrągi i wstawić je do lodówki najlepiej na całą dobę, a przynajmniej na 3 h.
Przed przystąpieniem do smażenia pstrągów, wkładamy do nich kawałeczki masła. Następnie rozpuszczamy sklarowane masło na patelni i smażymy na małym ogniu ok 5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości naszej ryby). Od razu podawać na stół, bo ryba szybko stygnie. Jeśli nie możemy serwować dania od razu, to trzeba nagrzać piekarnik do temp. ok 100’ C i wstawić rybę, by nie traciła temperatury.
Nie panieruję pstrąga ani w mące, ani w bułce tartej... to ryba tak delikatna, że wszelaka panierka po prostu mi przeszkadza :-)


Piechotą do lata...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF