Pyszna, krucha szarlotka z mnóstwem prażonych jabłek 😍 Ja nawet przesadziłam z ilością jabłek, i mogło ich u mnie być ociupinkę mniej, bo tak duża ilość jabłek troche komplikuje krojenie. Ale za to jaaaaki smak?
Niebo w gębie 😍
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 36cm x 24cm)
- 600 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 250 g cukru pudru
Na nadzienie:
- około 1.5-2 kg jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić.
Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki (na ok. 30 minut), mniejszą do zamrażarki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić ciastem z lodówki. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika. Całośc posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut.