Taaak, ciastka z dziurka posypane cukrem zawsze przywołują u mnie wspomnienie dzieciństwa i mojej kochanej babci Agnieszki zwanej przez wszystkich Gusią. To właśnie Babcia zabierała mnie do lokalnej piekarni, gdzie za szyba leżały równiutko ułożone duże, okrągłe ciasta z dziurką podypane obficie cukrem. Nie było nic lepszego od tych ciastek.
Ich kruchy, maślany smak pozostał mi w pamięci do dzisiaj 💓
Ich kruchy, maślany smak pozostał mi w pamięci do dzisiaj 💓
Trudno jest odtworzyć smaki z dzieciństwa, do których pewnie wszyscy od czasu do czasu wracamy z sentymentem. Być może te smaki wcale nie były takie idealne? A produkty użyte do ich wykonania nie były wcale z "górnej półki", bo czasy nie były łatwe. Ale zawsze będę z radością wspominać mój dom rodzinny, kuchnię Babci i Mamy doprawioną sercem i miłością 💗
Przepis na ciasteczka pochodzi z bloga I LOVE BAKE, i jest najlepszym przepisem na kruche ciasteczka, jakie dotąd piekłam 👍
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% (u mnie 18%)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Możemy użyć też miksera z hakiem. Jeśli nie mamy - mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, i dodajemy posiekane, zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 12-14 minut.