Uwielbiam 馃槏, chocia偶 nie jestem przesadnie mi臋so偶erna.
I wcale nie b臋d臋 tutaj pisa艂a, 偶e s膮 "jak z KFC", bo s膮 od nich o niebo lepsze. Takich domowych strips贸w z kurczaka nie spos贸b nie lubi膰 馃槄 Uwielbiam podawa膰 je w艂a艣nie w taki spos贸b jak poni偶ej opisa艂am czyli z piekarnika. S膮 chrupi膮ce, soczyste, o pysznym smaku, bo najcz臋艣ciej sp臋dzaj膮 u mnie kilka godzin w marynacie. Do tego tylko dobry sos czosnkowy (ja dosta艂am przepyszny od kole偶anki Kasi馃憣) albo ketchup ,albo to i to 馃槀, sur贸wka i pyszny obiad gotowy!
Sk艂adniki:
- ok 600 g filetu z kurczaka
- 2 jajka
- ok 200 g p艂atk贸w corn flakes
- 2 艂y偶ki bu艂ki tartej
- odrobina oleju w spayu
oraz na marynat臋:
- 1 艂y偶eczka soli
- 2 艂y偶eczki s艂odkiej papryki
- 1 艂y偶eczka granulowananego czosnku
- 1 艂y偶eczka oregano
- 2 艂y偶eczki musztardy (dowolnej u mnie chrzanowa)
- 1 艂y偶ka pikantnego ketchupu
- 1/4 szkl oleju
Wszystkie sk艂adniki wymiesza膰.
Wykonanie:
Filety myjemy. Osuszamy, kroimy na dowolne kawa艂ki. Wk艂adamy do marynaty. Mieszamy dok艂adnie, aby pokry艂a ona wszystki kawa艂ki mi臋sa. Przykrywamy i wstawiamy do lod贸wki na minimum 2h (ja zawsze wstawiam na ca艂膮 noc).
P艂atki kukurydziane wk艂adamy do woreczka foliowego. Wa艂kiem do ciasta rozgniatamy je drobniej, ale tak, aby cz臋艣膰 z nich zosta艂a w wi臋kszych kawa艂kach. Rozgniecione wsypujemy do miseczki, dodajemy bu艂k臋 tart膮 i mieszamy. Jajka roztrzepujemy. Ka偶dy kawa艂ek zamarynowanego wcze艣niej kurczaka moczymy w roztrzepanych jajkach, a nast臋pnie obtaczamy w p艂atkach kukurydzianych, lekko dociskaj膮c je do mi臋sa. Uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
Spryskujemy niewielk膮 ilo艣ci膮 oleju lub smarujemy delikatnie olejem przy pomocy p臋dzelka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-18 minut.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz