Szukaj na blogu

środa, 10 kwietnia 2013

POTRAWKA Z GOTOWANEGO KURCZAKA

Moja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięsem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ...
To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę.


Składniki:
  • 500 ml bulionu
  • 1 podwójna ugotowana pierś
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • pieprz, sól,
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek lub natka
Wykonanie:

Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy rodzynek w potrawce :)


ROGALIKI Z PIECZARKOWYM FARSZEM

Mój mąż zarzuca mi, że wciąż pichcę coś słodkiego.. i tak pomyślałam, że może i ma rację 😉
Tak więc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego".
 Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum, albo rogaliki z pieczarkowym farszem.
Wybór padł na rogaliki.
Wyszły pyyyyszne. 
Polecam 😊


Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szkl letniego mleka 
  • 0,5 szkl letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
Na farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
* jajko + łyżka  wody do posmarowania bułeczek
Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
W tym czasie odmierzyć 0,5 kg mąki i wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.
Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać łyżką. Wlać roztrzepane jajko i olej. Wyrobić ręką lub hakami do ciasta. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przyprószyć mąką i zostawić w przykrytej ścierką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Przygotować farsz: obrać cebule,  pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać obrane i pokrojone w  kawałki pieczarki (ja starłam na tarce na oczkach). Doprawić farsz solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania wody. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.



Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.
Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25 min.
Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło są zdecydowanie lepsze. 😊




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF