Szukaj na blogu

środa, 10 kwietnia 2013

POTRAWKA Z KURCZAKA


Moja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ...
To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę.


Składniki:

  • 500ml rosołu/bulionu
  • 1 podwójna ugotowana pierś
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • pieprz, sól,
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek lub natka

Wykonanie:

Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy rodzynek w potrawce :)


ROGALIKI Z PIECZARKOWYM FARSZEM

Mój mąż zrzuca mi, że wciąż pichcę coś słodkiego.. i tak pomyślałam, że może  facet i ma rację (chociaż nie lubię za bardzo przyznawać racji facetom 😉). 
Tak więc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego".
 Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum, albo rogaliki z pieczarkowym farszem.
Wybór padł na rogaliki.
Wyszły pyyyyszne. 
Polecam 😊


Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szkl. letniego mleka 
  • 0,5 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
Na farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
* jajko + łyżka  wody do posmarowania bułeczek
Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
W tym czasie odmierzyć 0,5 kg mąki i wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.
Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać łyżką. Wlać roztrzepane jajko i olej. Wyrobić ręką lub hakami do ciasta. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przyprószyć mąką i zostawić w przykrytej ścierką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Przygotować farsz: obrać cebule,  pokroić w kostkę,zeszklić na oleju. Dodać obrane i pokrojone w  kawałki pieczarki (ja starłam na tarce na oczkach). Doprawić farsz solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania wody. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.



Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.
Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min.
Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło są zdecydowanie lepsze. 😊




BUŁECZKI Z ZIARNAMI

Nie ukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące.  Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami.
Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte.
 Ale jak na debiut - oceniam je na 4+!  :))
Ale na pewno będę starała się dopracować przepis (a raczej swoje umiejętności)  na 5+!



Użyłam do nich:

  • 200 g mąki chlebowej razowej
  • 250 g razowej mąki pszennej
  • 3 łyżki otrąb owsianych (nie miałam dałam pszenne)
  • ok. 270 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • ok 60 g mieszanki ulubionych nasion 
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ok. 1/3 szklanki letniej wody (woda odlana z przygotowanych 270 ml) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i otręby wymieszać z solą, wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać wyrośnięte drożdże . Powoli dodając wodę (jej ilość zależy od użytej mąki) zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać ziarna i dalej wyrabiać  Gdy ciasto jest już gładkie, elastyczne i nie klei się do dłoni, uformować kulę, przełożyć do lekko wysmarowanej oliwą  miski, przykryć  i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h (ciasto ma podwoić objętość).
Następnie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej uformować okrągłe (lub podłużne) bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną wody i posypać nasionami. Piec w temp.200ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 175º i piec jeszcze ok. 15-20 minut.


z twarożkiem własnej TUTAJ roboty smakują... rewelacyjnie!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF