Prosta ... ale jaka pyszna! 😍 Dziś kolejna odsłona mojej ulubionej babki z dodatkiem kakao 😋
Składniki:
4 jajka
150 g cukru
200 g miękkiego masła lub margaryny
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny + skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
1 łyżka ciemnego kakao
Wykonanie:
Masło (margarynę) wyjmujemy wcześniej z lodówki – powinno mieć temperaturę pokojową. W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, skórkę startą z cytryny i sok cytrynowy. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy i mieszamy do połączenia. 2/3 masy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej ilości ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Kakaową masę wykładamy na jasne ciasto. Można zrobić trochę esów floresów przy użyciu noża., aby oba kolory ciasta lekko sie zmieszały. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka ( ok. 45 minut).