Szukaj na blogu

czwartek, 4 listopada 2021

SEROWE ROGALIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Proste, mięciutkie rogaliki serowe, które często nadziewam prażonymi jabłkami są jednymi z moich ulubionych rogalików. Delikatnie słodkie, puszyste, mniej kłopotliwe niż te tradycyjne na drożdżach, które muszą wyrastać i wymagają jednak od nas zdecydowanie więcej czasu, aby je zrobić. Możemy dodawać do środka dowolne nadzienie: marmoladę, powidła, owoce czy tak jak ja - prażone jabłka. Polecam gorąco! 




 Składniki: (na ok 20 szt)

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zmielonego twarogu
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • dowolne nadzienie

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie.  U mnie dziś do środka powędrowały prażone jabłka. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru: około 15-17 minut. Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF