A u mnie kolejna odmiana znanych chyba przez wszystkich jajecznych kotletów. Przepisów na nie jest już na blogu sporo 😀 Są kotlety jajeczne z tuńczykiem, kotlety jajeczne z cukinią, klopsy jajeczno-warzywne czy kotleciki jajeczne z pieczarkami . Tak więc jest w czym wybierać. Bo kotleciki z jajek to bardzo tani, szybki, i prosty sposób na bardzo smaczny obiad. Wystarczy podać je w ziemniakami i jakąś smaczną surówką. Zresztą smakują tak samo pysznie na ciepło, jak i na zimno.
Składniki: (na 10 paluchów)
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka (surowe)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- koperek
- olej
Ugotowane na twardo i przestudzone jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, podsmażoną cebulę z papryką, posiekany koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.