Typowe wiejskie jadło.
Proste i smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku.
Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!
- małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)
- 200g chudego boczku
- 200g małych pieczarek
- 1 cebula
- masło sklarowane
- koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego koperku.