Szukaj na blogu

czwartek, 5 września 2013

SAŁATKA CAPRESE

Caprese to sałatka pochodząca z Włoch. 
Jej kolorystyka (czerwono-biało-zielona) ma odzwierciedlać kolory 
włoskiej flagi. 
Sałatka jest bardzo lekka i pyszna, mimo, że zawiera tylko 2 składniki: dojrzałe, słodkie pomidory i mozzarellę, pokrojone w plastry i ułożone na półmisku na przemian Do tego tylko pieprz, listki bazylii i odrobina oliwy z oliwek ... 
Jak widać nie potrzeba do niej żadnych specjalnych umiejętności 😎
Dla miłośników bardziej słonych sałatek - dozwolona jest odrobina soli morskiej.

Smacznego!





SCHABOWY W BUŁCE - RAZ!

Czy jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż klasycznie panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos 😋 I rosół 😂 Schabowego serwuje się chyba w każdym domu, i właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.
 Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu...


Składniki:
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • masło sklarowane

Wykonanie:


Schab kroimy w 1 cm plastry. Tłuczkiem rozbijamy go delikatnie z obu stron. Solimy, pieprzymy z każdej strony. Panierujemy: w mące, rozkłóconym jajku (jajko też delikatnie solę) i bułce tartej, delikatnie przyciskając, aby bułka dokładnie oblepiła plaster schabu. Na patelni rozgrzewamy dość mocno sklarowane masło. Smażymy z każdej strony do zrumienienia bułki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysmażyły się także w środku.
Jeśli mamy akurat w nadmiarze jajek, możemy pokusić się i podwójnie opanierować kotlet. Będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety trochę bardziej kaloryczny.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF