Szukaj na blogu

czwartek, 18 stycznia 2024

KLOPSY RYBNE Z DORSZA

Miał być na obiad dorsz w panierce (miałam zamrożone filety), ale okazało się po rozmrożeniu, że ten dorsz to jakaś ściema 😕 Fileciki 3 cm grubości, na dodatek ze skórą. Niestety kupując nie widziałam co jest w środku, bo paczka była szara, nieprzezroczysta, i tym sposobem kupiłam "kota w worku". No trudno, musiałam cos z tym faktem zrobić. Postanowiłam zmielić rybę, uświetnić ją warzywami i zrobić klopsy 😊 
Pomysł trafiony, obiad w tej wersji był przepyszny!



Składniki:
  • 1 kg filetów z dorsza (ja miałam mrożone)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • olej
  • natka
  • koperek
  • bułka tarta

Wykonanie:

Na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone cebule, po chwili dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy całość.
Kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie. W maszynce mielimy filety rybne i odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko, zawartość patelni, zieleninę (koperek i natkę) oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 h. Następnie formujemy średniej wielkości klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF