Pyszne małe klopsiki podane z sosem chrzanowym to pomysł na prosty, smaczny i naprawdę szybki obiad. Musimy dysponować jedynie kilkoma sztukami dobrej, białej, surowej kiełbasy. Jeśli nie jesteście amatorami sosu chrzanowego przyrządźcie klopsiki w sosie pomidorowym czy śmietanowym. Będzie równie smacznie 😉
- 4-5 szt białej surowej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 całe jajko
- liść laurowy
- ziele angielskie
- chrzan (do smaku)
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1-2 łyżki mąki (do zaciągnięcia sosu)
Wykonanie:
Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem, solą . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy odrobinę soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie klopsiki wyjmujemy, a do bulionu dodajemy chrzan i doprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Sos zagotowujemy i zaciągamy 1-2 łyżkami mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec doprawiamy sos śmietaną.