Rybę po grecku zna chyba każdy 😍
I na pewno większość lubi. To takie żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt.
Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku.
I na pewno większość lubi. To takie żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt.
Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku.
Składniki:
- 800 g filetów z ryb mrożonych (dowolnych)
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cukier
- słodka papryka
- 2 łyżki oleju
- mąka - to obtoczenia ryby
Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy w kostkę. Por w półtalarki - podsmażamy na oleju. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa przekładamy do podsmażonej cebuli, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru). Rybę przekładamy warstwowo ugotowanymi ciepłymi warzywami.