Gulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik.
Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe.
- 500g filetu z kurczaka
- 300g brązowych pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
- śmietana 12%
- bulion
- koperek lub szczypiorek
Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.