Ta zupa to mnóstwo warzyw, a co za tym idzie mnóstwo witamin.
Jest zdrowa i pożywna. Super smakuje zwłaszcza, jeśli wpadamy do domu zziębnięci czy przemoczeni. Ugotowałam ją na indyczym skrzydle i zabieliłam jogurtem (lubię zabielane zupy), aby zmniejszyć kaloryczność, a ... nie tracić na smaku 😊
Lekko wędzonego posmaku dodaje zupie polska surowa kiełbasa, która po ugotowaniu zupy została pokrojone w plastry i trafiły na mężowski talerz 😉
Składniki:
- dowolny bulion (u mnie drobiowy ugotowany na skrzydle indyka)
- 2 polskie surowe kiełbaski
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 średnie buraki
- 2-3 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
- pieprz ziołowy
- ocet jabłkowy
- jogurt grecki
Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroimy dowolnie: w kostkę lub w paski. Bulion zagotowujemy, wkładamy kiełbaski, ziele angielskie, liść laurowy oraz wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, które gotują się najkrócej. Solimy, pieprzymy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dorzucamy ziemniaki, przepuszczony przez praskę czosnek i roztarty majeranek. Gotujemy całość około 10-15 minut, doprawiamy do smaku (octem, ew. szczyptą cukru, jeśli gatunek buraków jest mało słodki) i zahartowanym wcześniej jogurtem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.