Krem z kurek to prosty pomysł na szybki i pyszny obiad.
Zupa jest treściwa, aromatyczna i lekko pikantna. Można ja podawać dowolnie np. z grzankami czy groszkiem ptysiowym.
Moja wersja jest jednak tak gęsta,
że dodatkowe węglowodany odpuszczam ... 😉
Składniki:
- 300 - 400 g kurek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- śmietana 30%
- sól
- pieprz
- chili
- liść laurowy
- ziele angielskie
- masło klarowane
Wykonanie:
Zagotować lekko osoloną wodę w garnku z marchewką, pietruszką, liściem laurowym i zielem angielskim. Na rozgrzanym klarowanym maśle podsmażyć na złoto cebulkę, dodać oczyszczone dokładnie kurki i dusić całośc 10 minut. Nastepnie całą zawartość patelni wlać do warzywnego bulionu i gotować całość 15-20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Wyjąć warzywa i trochę kurek, a resztę zblendować. Na koniec doprawić śmietaną 30% i posypać natką pietruszki.