Przepis na to proste, pyszne ciacho otrzymałam od mojej Siostrzenicy. Bardzo mi smakowało, jest delikatne, lekko słodkie o fajnej gładkiej konsystencji. No i oczywiście aromatyczne od świeżych truskawek 😃 Na pewno zrobię je jeszcze nie raz, z innymi owocami. Ciasto możemy zrobić na herbatnikach, na biszkoptach, albo w formie deseru w pucharkach. Ja miałam jeden blat biszkoptu, i wykorzystałam go jako spód do ciasta.
Składniki na masę truskawkową: (u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 budynie truskawkowe
- 1/2 szkl cukru pudru
- 4 szkl wody (moje szklanki mają 230ml)
- 1 kostka "Kasi" lub masła o wadze 250g
- ok 600 g truskawek
Na mus truskawkowy:
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml gorącej wody
- kilka zblendowanych truskawek
Do zblendowanych truskawek dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Mieszamy.
Wykonanie:
Truskawki pokroić (ja większe kroiłam na 4, a mniejsze tylko na pół). 3 szklanki wody zagotować z cukrem pudrem, a w 1 szklance wody rozpuścić 2 galaretki i 2 budynie. Jak woda się zagotuje wlać galaretki z budyniami i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć garnuszek z ognia i wrzucić kostkę Kasi/masła. Jak się rozpuści wymieszać. Masę odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie dodać do niej pokrojone truskawki. Wylać na biszkopt/biszkopty/herbatniki. Wstawić do lodówki. Jak stężeje na wierzch wylać mus truskawkowy i wstawić ponownie do lodówki.