Proste ciasto bez wykorzystania piekarnika 😊 Idealne dla wszystkich łasuchów, gdyż ze względu na kajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍
Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne warstwy porządnie stężały.
- ok 700 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (520 g)
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 600 ml mleka
- 400 ml śmietany 30% lub 36%
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 30 g ciemnej czekolady lub czekoladowe kropelki do ozdoby
Rozpoczynamy od przygotowania kremu budyniowego:
2 opakowania budyniu waniliowego rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Wlewamy budynie do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż pojawią się bąbelki. Budyń przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
Składanie ciasta:
Blaszke wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nich rozsmarowujemy 1/2 puszki kajmaku (możemy go przełożyć do miseczki i lekko podgrzać, aby było nam łatwiej rozsmarować). Kajmak przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na nie wykładamy przyrządzony wcześniej krem budyniowy. Na krem - wędruje 3 warstwa herbatników. Na herbatniki wykłądamy drugą połowę masy kajmakowej. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na kajmak. Na wierzch śmietany ścieramy czekoladę.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.