Szukaj na blogu

środa, 10 kwietnia 2019

3 BIT - PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA

Proste ciasto bez wykorzystania piekarnika 😊 Idealne dla wszystkich łasuchów, gdyż ze względu na kajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany  kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍
Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne warstwy porządnie stężały. 


Składniki:


  • ok  700 g  herbatników 
  • 1 puszka masy kajmakowej (520 g)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy 
  • 30 g ciemnej czekolady lub czekoladowe kropelki do ozdoby

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania kremu budyniowego:
2 opakowania budyniu waniliowego rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Wlewamy budynie do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż pojawią się  bąbelki. Budyń przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, do uzyskania gładkiego kremu.

Składanie ciasta: 

Blaszke wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nich rozsmarowujemy 1/2 puszki kajmaku (możemy go przełożyć do miseczki i lekko podgrzać, aby było nam łatwiej rozsmarować). Kajmak przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Na nie wykładamy przyrządzony wcześniej krem budyniowy. Na krem - wędruje 3 warstwa herbatników. Na herbatniki wykłądamy drugą połowę masy kajmakowej. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na kajmak. Na wierzch śmietany ścieramy czekoladę. 
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF