Ta pyszna, letnia zupa jest jedną z moich ulubionych 😍 W sezonie letnim kapuśniak z młodej kapusty i własnie taką zupę jarzynową z dodatkiem żółtej fasolki mogłabym jeść na przemian 😋 Tym razem do zupy wykorzystałam pyszną, szeroką fasolkę szparagową, a zupy nie zabielałam śmietaną. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuję 😉 Czasem do zupy dodaję śmietanę, albo dorzucam kalafiora lub brokuła. Jak to bywa z takimi jarzynowymi zupami, panuje tutaj całkowita dowolność.
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 kalarepa
- 1/2 kg żółtej szerokiej fasolki szparagowej
- 3 średnie ziemniaki
- kawałek pora
- puszka 200 g drobnego groszku konserwowego
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koperek
Wykonanie: