Od dawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie, drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie TUTAJ
Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne.
Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny.
Też fajnie komponowało się z drożdżowym ciastem... 💗
A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJ
Na nadzienie użyłam:
- 2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka)
- cukier (tyle ile pisze na opakowaniach budyni)
- 0.75 l mleka
- 2 czubate łyżki kaszki manny
- 100g rodzynek
Ugotowałam budynie wg przepisu na opakowaniu, wlewając do wrzącego mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto drożdżowe.