Szukaj na blogu

sobota, 4 stycznia 2014

JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Kasza jaglana jest zdrowa i o tym wie większość z nas :-) 
Stała się ostatnio bardzo "modna" i ... dobrze. Zawiera dużo białka oraz witamin. Zalecana jest szczególnie zimą ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Inne jej walory można by tutaj dłuuugo wymieniać, ale powiem krótko : jest zdrowa i bardzo smaczna. 
Staram się zastępować nią jak najczęściej  ulubione ziemniaki mojego męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki. 
Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw. 
Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę.



Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka  (bez skóry)
  • 2 udka (bez skóry)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 gł. małej kapusty
  • 1 mały seler
  • po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej
  • mała cebulka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pół szkl. kaszy jaglanej
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki


Wykonanie:


Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy warzywka, kroimy wszystkie w kostkę, kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce  dużych oczkach. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je, studzimy i kroimy na kawałki, a do wywaru wsypujemy wszystkie warzywka. Gotujemy je 15 minut i  wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie). Całość solimy do smaku i gotujemy jeszcze ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy obficie natką pietruszki.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF