Kasza jaglana jest zdrowa i o tym wie większość z nas :-)
Stała się ostatnio bardzo "modna" i ... dobrze. Zawiera dużo białka oraz witamin. Zalecana jest szczególnie zimą ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Inne jej walory można by tutaj dłuuugo wymieniać, ale powiem krótko : jest zdrowa i bardzo smaczna.
Staram się zastępować nią jak najczęściej ulubione ziemniaki mojego męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki.
Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw.
Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (bez skóry)
- 2 udka (bez skóry)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 gł. małej kapusty
- 1 mały seler
- po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej
- mała cebulka
- 3 łodygi selera naciowego
- pół szkl. kaszy jaglanej
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
Wykonanie:
Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy warzywka, kroimy wszystkie w kostkę, kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce dużych oczkach. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je, studzimy i kroimy na kawałki, a do wywaru wsypujemy wszystkie warzywka. Gotujemy je 15 minut i wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie). Całość solimy do smaku i gotujemy jeszcze ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy obficie natką pietruszki.