Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu.
Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia.
Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu i upieczeniu stworzyły ... pyszne puszyste, cynamonowe ciasto.
Bułeczki są pyszne szczególnie ciepłe ale i na zimno z kubkiem kawy z mlekiem smakują rewelacyjnie.
Składniki : (na średnią tortownicę)
- 30g drożdży ,
- 1/4 szklanki cukru,
- 3-3,5 szklanki mąki,
- 1 szklanki ciepłego mleka,
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli,
ponadto do obtoczenia bułeczek:
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżka roztopionego masła
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, cukier , jajko, sól i mieszamy
składniki. Dolewamy letnie mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w
cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie
wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w
nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.