Szukaj na blogu

środa, 20 listopada 2013

WOŁOWY GULASZ Z KLOPSIKAMI Z ANGIELSKICH KIEŁBASEK ŚNIADANIOWYCH

Gulasz robię dość często, więc staram się, aby za każdym razem był on trochę inny w smaku. Tym razem pokombinowałam całkowicie:)
Był piękny kawałek wołowiny, były angielskie białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku.
 Gęsty - oprócz mięsa zawiera marchewkę, cebulę i pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami wołowiny plątają się malutkie klopsiki. 
Do tego obowiązkowo kasza (akurat nie miałam gryczanej, więc padło na jęczmienną) i obiad gotowy!




Składniki:

  • 1kg wołowiny
  • 6 angielskich białych śniadaniowych kiełbasek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 25dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka papryka
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki


Wykonanie:


Wołowinę kroimy w duże kawałki, obsypujemy przyprawami, wkładamy na miseczkę i chowamy do lodówki na ok 1h. W tym czasie z kiełbasek wyciskamy masę, formując klopsiki wielkości orzecha włoskiego.Na sklarowanym maśle rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki. Do zrumienionej cebuli przekładamy mięso,zwiększamy ogień i przysmażamy je ze wszystkich stron. Powinno pięknie się przyrumienić i puścić ciemno brązowy sosik. Po chwili dokładamy do mięsa klopsiki i całość smażymy jeszcze ok 10 minut. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, sól i podlewamy przegotowaną wodą, tak aby zakryła nam mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku. 


Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym.





CEBULOWY CHLEB Z GARNKA

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek,  jednak jego wypiek nie jest  moją mocną stroną 😢
Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość 😉 i chyba to jest prawda. 
Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.
Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. 
Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo 
z chrupiącą skórką ... ❤



Składniki:
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej 
  • ok 400 ml cieplej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki usmażonej na maśle cebulki
  • 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu
  • łyżka oleju
Wykonanie: 


Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać  około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki: sól, olej, usmażoną cebulkę i ulubione ziarna. Wszystko ponownie wyrobić mikserem, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około godzinę. Ja ustawiam miskę na ciepłym grzejniku lub wkładam do piekarnika ustawionego na min. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie (użyłam znowu haka w mikserze) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę.
Piekarnik nastawić na  230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Garnek (lub naczynie) wstawiamy przykryte pokrywką lub zabezpieczone folią aluminiową. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę lub folię i   spryskujemy piekarnik wodą, co spowoduje,że skórka będzie chrupiąca. Upieczony chleb wyjmujemy z garnka i  studzimy  na kratce.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF